Mimari Tasarım ve Uygulama

Stüdyo yapılması düşünülen yerin uygun bir şekilde mimari tasarımını yapıyoruz.

Bu mimari tasarıma göre istendiği takdirde inşaat çalışmaları dahil tüm süreci gerçekleştiriyoruz.

Tüm altyapı çalışmalarını mekanik ve elektrik altyapısı dahil olmak üzere projelendiriyor ve uygulamasını gerçekleştiriyoruz

 

 

Dekor Tasarım ve Uygulama

Mekan stüdyo olmaya hazır hale geldikten sonra stüdyo sahibinin ihtiyaçları doğrultusunda dekor tasarımlarını gerçekleştiriyoruz. Stüdyo alanının en verimli şekilde kullanılması ve gerçekleştirilecek program miktarına göre her türlü ihtiyacı göz önüne alarak optimum bir dekor tasarımı ortaya koyuyor ve bu tasarımın uygulamasını gerçekleştiriyoruz. Dekor tasarımlarımızda “Yeşil” yaklaşımları benimsiyor ve düşük enerji sarfiyatını dikkate alıyoruz. Ayrıca malzeme seçimlerimizi de binaya en düşük yükü getirecek ve kullanımı kolay olanlardan yapıyoruz.

 

anal Stüdyo Nasıl Kurulur?

Sanal stüdyoda çekim tekniği, iç mekanları ve büyük bütçeli dekorları tercih etmek istemeyen kişiler veya kurumlar için önemli bir alternatif haline geldi. Bu teknik ile; çekim yapmak istediğiniz yer neresi olursa olsun ekipmanlarınızı veya ekibinizi taşımadan en kolay ve en ucuz şekilde çekim yapabiliyorsunuz. Peki sanal stüdyo kurulumu yapılırken nelere dikkat edilmelidir?

Sanal stüdyoda çekim yapılırken kaliteli görüntü elde edebilmek için dikkat edilmesi geren en önemli unsurlar, green box, dekor, kamera/ışık ve teknik ekipmanlardır.

Green Box

Sanal stüdyo kurarken kullanacağınız yeşil fona çok dikkat etmelisiniz. Eğer yeşil fonu kumaş malzemeden kullanıyorsanız mat ve yumuşak bir kumaş kullanmalısınız. Kadife kumaş kullanacaksanız yeşilin RGB kodunda (00255) olması gerekmektedir. Yeşil kodu doğru şekilde sanal stüdyo fonunda kullanacağınız kumaşa uyguladığınızda bilgisayarda keyleme yaptığınız sırada güzel sonuç elde edebilirsiniz. Eğer kullanacağınız fonu boyayacaksanız da yine uygun yeşil ve mat boyayı bulmanız gerekir. Çekim yapılırken ışık karşıdan vurduğunda duvarın ışığı yansıtmaması için boyanın altına astar çekilmesi gerekir. Bu iki noktaya dikkat edilirse sanal stüdyoda sağlıklı ve kaliteli bir görüntü elde edilebilir.

Dekor

Sanal Stüdyo çekimi yapıyorsanız bu alanda gelişmiş yazılımlar ile dekor sorununuzu çözebilirsiniz. Örneğin, özellikle Tv kanallarının kullandığı WASP3D tasarım için güzel bir programdır. Fakat tercihimiz içinde hazır tasarımları olan veya özel olarak yapılan tasarımların da eklenerek tasarım/dekor galerisinin genişletilebileceği Easy Channel In A Box bu alanda en iyisi diyebiliriz. Eğer Greenbox ile çekimi 2 den fazla kişiyle yapıyorsanız dekorun 3 kişilik dekor olması gerekmektedir. Dekorun genel görünüşü, sağdan ve soldan görünüşü ayrı kameralarla çekildiği için dekor buna uygun olmalıdır. Sanal stüdyo için hazır dekorlar dışında 3D max ile hazırlayıp Adobe Photoshop programında parçalayarak Easy Channel In A Box’ın içindeki Virtual Set Editor içine ekleyebiliyorsunuz. Ayrıca Easy Channel In A Box üzerine 8 tane kamera açısı verebilirken isterseniz mix isterseniz de cut olarak geçiş yapabiliyorsunuz.

Green-Screen-2700-800Kamera ve Işık

Her türlü kamera ile greenbox işlemi yapılabilir. Asıl kritik nokta greenbox işlemini gerçekleştiren makinedir. Kamera burada aracı konumundadır. Kameralar da görüntüyü dijitale çevirip gerekli makineye ilettiği için önemliyken asıl önemli nokta Greenbox işlemini nerde ve nasıl yaptığınızdır.

Greenbox çekim yapılırken consumer tarafta kullanılan el kameraları ve go pro kameralar kullanılırken Sony PXW-X70 kamera ile muazzam ve profesyonel sonuç alabilirsiniz. Greenbox çekimlerde SONY X70 ‘in diğer kameralara göre fiyat/performans oranı oldukça iyidir. Ayrıca SDI çıkışı olan Sony HXR-NX100 kamera da sanal stüdyo çekimlerinde kolaylıkla kullanılabilir.

Sanal stüdyoda ışık kullanımında ise soğuk ışıklar tercih edilebilir. Duruma göre beyaz ışıklar ve yukardan verilecek sıcak ışıklar ile de kontür yaratılabilir. Kontür yaratırken amaç, kişinin saçında, omuzlarında ve kollarında keskin bir ışık hattı oluşturup, keylemeyi kolaylaştırarak kişinin background tan ayrımını sağlamaktır. Beyaz veya sarı ışıkla bu kontürü rahatlıkla oluşturmak mümkündür.

Teknik Ekipmanlar

Dekor, ışık ve kamera seçiminin ardından 2 yöntemle çekim yapılır:

Standart Keyleme: Öncelikle sanal stüdyoda yeşil fon önünde kamera ile çekim yapılmaktadır. Çekilen görüntüler, montaj setine aktarılarak yeşil fon temizlenip istenilen görüntü background olarak eklenebiliyor. Basit şekliyle Chroma Key yöntemi budur.

Sanal Stüdyo: Bu yöntemde ise keyleme işlemi real time gerçekleşir. Easy Channel In A Box’la sanal stüdyoda çekim yaparken gerçek zamanlı olarak keyleme yapılır. Sanal stüdyoda real time çekim yapıldığı için kullanılan kamera sabittir. Easy Channel In A Box ile real time çekim esnasında kamera hareketleri (pan, tilt, zoom) yapılabilirken aynı açıda background üzerinde gezebiliyorsunuz. Easy Channel In A Box üzerine 8 tane kamera açısı verebilirken isterseniz mix isterseniz de cut olarak geçiş yapabiliyorsunuz.

Sanal stüdyo kullanılarak yapılan çekimlerde keyleme kalitesini etkileyen faktörlere dikkat etmek gerekir. Bunlar dekor ve ışığın doğru kullanılması, kişinin yeşil perdeye veya fona olan uzaklık/yakınlık derecesidir. Bu faktörlerin hepsi keyleme kalitesini etkileyen faktörlerdir. Bunların dışında saç ışığı da önemli bir faktördür. Real time keyleme yapılıyorsa keylenecek hattın keskin olması gerekmektedir.

Türkiye’de 2000 li yılların başında kullanılmaya başlanan Sanal Stüdyo, genellikle Web TV yayıncıları tarafından tercih edilirken aynı zamanda Çocuk programı yapan tv kanalları tarafından da kullanılmaktadır. Bu sistem, ulusal veya yerel yayın yapan televizyon kanalları tarafından yoğun olarak kullanılmazken üniversitelerde, içerik üreten firmalarda, büyük şirketlerin video servislerinde ve bankalarda aktif olarak kullanılmaktadır. Üniversiteler, Sadece ve Sadece özel yaptıracakları dekor maliyeti ile bir yayın sistemine sahip olabildikleri için Easy Channel In A Box, eğitim kurumlarına cazip gelmektedir.

Easy Channel In A Box’ın yeteneklerini karşılayan cihazları bir araya getirmek istediğinizde ciddi bir maliyet ve işgücü ile karşı karşıya kalmaktayız. 2 Playout, 2 KJ, 1 encoder, 2 decoder, 4 kanallı mikser, 1 ses mikseri ve 1 ingest ve bunları kullanacak personeller. Bu ekipmanların hepsi bir oda dolusu cihaz ve her bir cihaz için bir insan demektir.

Sanal Stüdyo kurulumu ve Easy Channel In A Box sistemi hakkında bilgi ve teklif almak için lütfen bilgilerinizi bırakın sizi arayalım.