Which broadcast systems
July 21, 2019Hello world!
December 21, 2022Sosyal medya, kullanıcıların sanal topluluklar ve ağlar üzerinden enformasyon değiştokuşu yapmalarına, paylaşmalarına ve yeni içerikler üretmelerine imkan veren dijital araçları ifade eder. Kullanıcı üretimi içeriğin oluşturulmasına ve paylaşmasına izin veren, Web 2.0’ın ideolojik ve teknolojik temelleri üzerine inşa edilmiş internet tabanlı uygulamalardır. Sosyal medya mobil ve web tabanlı teknolojilere bağlı interaktif platformlardır. İş dünyası, farklı türden örgütlenmeler, topluluklar, bireyler, eğitim, kültür gibi gündelik yaşamın pek çok farklı alanında köklü değişimlere neden olmuştur. Sosyal medya, bir dizi özelliği ile geleneksel medyadan ayrılır:
- Kullanıcıların erişimi
- Kalite
- Kullanım
- Doğrudanlık
- Kalıcılık
Sosyal medya teknolojileri bir dizi farklı form alırlar.
- Bloglar
- İş ağları
- Forumlar
- Mikrobloglar
- Fotoğraf paylaşım siteleri
- Sosyal işaretleme
- Sosyal oyunlar
- Sosyal Ağlar
- Video paylaşım siteleri
- Sanal dünyalar vb.
Yayılabilir Olma Özelliği
Bazı sosyal medya sitelerinin ‘viral’ olma ya da diğer bir deyişle ‘yayılabilir’ olma özelliği, kullanıcılarının içerikleri yeniden paylaşmasına imkan vermesi dolayısıyla, görece daha yüksektir. Örneğin Twitter’ın retweet özelliği, Pinterest’in pin’i, ya da Tumblr’ın reblog özelliği buna örnek verilebilir. İş dünyası, viral pazarlama için bu özellikleri amaçları doğrultusunda kullanabilir. Benzer biçimde kar amacı gütmeyen örgütler ya da aktivistler de kamuoyu yaratmak ve seslerini duyurmak için bu özellikten yararlanabilirler.
Andreas Kaplan mobil sosyal medya uygulamalarını dört gruba ayırır:
- Mekan ve zamana duyarlı olanlar: İletilerin paylaşılması belli bir mekan ya da belli bir zamanda yapılır. (Örnek Facebook Konum ya da foursquare Swarm gibi uygulamalar)
- Mekana duyarlı olanlar: İletilerin paylaşılması belli bir mekana yönelik yapılır. Kişi bir mekana etiketlenir ve bu ileti daha sonra başkaları tarafından okunur. (Örnek, Yelp ya da Qype)
- Zamana duyarlı olanlar: Hızla ileti paylaşımı önemlidir. (Twitter ya da Facebook’taki durum bildirimleri)
- Zaman ya da mekana duyarlı olmayanlar: Bir YouTube videosu izlemek ya da Wikipedia girdisi okumak gibi.
Jan H. Kietzmann, Kristopher Hermkens, Ian P. McCarthy and Bruno S. Silvestre’ın 2011 tarihli çalışmalarına gore sosyal medyayı tanımlayan yedi temel yapı taşı şöyle sıralanmaktadır.:
- Kimlik: Bu yapıtaşı, kullanıcıların sosyal medya ortamında kimliklerini hangi oranda temsil ettikleri konusuyla ilgilidir. Kullanıcıların, isim, yaş, cinsiyet, meslek, konum vb enformasyonu hangi düzeyde paylaştıkları ile yakından ilgilidir.
- Sohbetler: Kullanıcıların sosyal medya ortmanında nasıl iletişim kurdukları ile ilgilidir. Bir çok sosyal medya sitesi bireyler ya da gruplar arasında sosyal paylaşımı desteklemek üzere tasarlanmıştır. Bu sosyal paylaşım çeşitli türleri içerir: Kullanıcılar tweet atarlar, blog yazarlar, kendilerine benzeyen kişilerle tanışırlar, aşık olurlar, kendine güvenlerini pekiştirirler, yeni fikirler ve trend konular hakkında öğrenirler vb.
- Paylaşım: Kullanıcıların, içerik değiştokuşu, paylaşımı ve tüketimini ifade eder.
- Erişilebilir Bulunma: Kullanıcıların diğer kullanıcılara erişiminin boyutlarını ifade eder. Kişilere internette nasıl ulaşılır? İnternette görünür ve erişime uygun vaziyette midirler?
- İlişkiler: Kullanıcıların diğer kullanıcılarla olan ilişkilerini ifade eder. İKi ya da daha fazla kullanıcı farklı formlarda ilişkiler kurarlar: Sohbet edebilirler, paylaşımda bulunabilirler, buluşabilirler ya da birbirlerini basitçe arkadaş ya da hayran olarak listeleyebilirler.
- İtibar: Sosyal medya ortamında kişinin kendisinin ve diğerlerinin kimliklerinin nasıl inşa edildiğini ifade eder.
- Gruplar: Kullanıcıların nasıl gruplar ve alt gruplar kurduğu ile ilgilenir.